top of page

Beweging

Lekker rustig bewegen

Ons lichaam wil de energie die het binnenkrijgt graag gebruiken. Het is gemaakt voor beweging. En het heeft daar ook behoefte aan. Want beweging stimuleert onder andere de doorbloeding, de lymfecirculatie en de afvoer van afvalstoffen. Beweging is bovendien goed voor het algehele gevoel van well-being. Het vermindert namelijk ook de psychische stress. Izak Riedijk legt uit hoe het werkt.

‘Goede voeding zorgt voor een energie-toename. Het lichaam wil die energie ook kunnen gebruiken. Vandaar ons advies om na elke maaltijd twintig tot dertig minuten te bewegen. Een stukje wandelen, een eindje fietsen... Onze klanten kunnen de manier van bewegen kiezen die het beste bij ze past. Als een klant liever iets anders doet – Pilatus bijvoorbeeld – dan is dat natuurlijk ook goed. Zolang het lichaam maar in beweging is en niet te zwaar belast wordt, want dan ontstaan blessures. En stress als gevolg daarvan. Lekker rustig bewegen is wat wij iedereen adviseren.’

 

Balans

‘In de natuurgeneeskunde staat het streven naar balans centraal. Denk bijvoorbeeld aan het evenwicht tussen energietoevoer (voeding) en energie-verbruik (beweging). Maar ook de balans tussen activiteit en rust is cruciaal. En dan gaat het over onze hormoon-huishouding.

In onze hersenen bevinden zich twee belangrijke klieren die ons lichaam en onze geest aansturen: de hypofyse en de hypothalamus. Zij produceren hormonen – noradrenaline en adrenaline – die bij wijze van spreken functioneren als rem en gaspedaal. Als mens hebben we behoefte aan beide. The Innersense reikt zijn klanten daarom aanvullende vormen van beweging aan die de werking van rem en gaspedaal nog beter op elkaar afstemmen dan met het ‘gewone’ bewegen mogelijk is.

Dan hebben we het over yoga. In India weet men al eeuwenlang dat de combinatie van het aannemen van bepaalde houdingen en de herhaling van zekere bewegingen balancerend werkt op onze hormoon-huishouding. In combinatie met de juiste vorm van ademhaling bevordert dit het evenwicht tussen lichaam en geest.

bottom of page